Periscopen langs Hollandsche IJssel geopend

  • zondag 16 december 2018
  • Redactie

Samen met Ateliereen Architecten uit Eindhoven en enkele kinderen opende wethouder Dick van Sluis vanmiddag de zes Capelse periscopen langs de Hollandsche IJssel.el.

“Ontzettend leuk om vanuit een andere hoogte richting de IJssel, de Algerabrug en het oude centrum van Capelle te kijken”, glunderde de wethouder.

Ze staan er al even, maar tot een officiële opening in het Vuykpark, waar de periscopen staan, was het nog niet gekomen. “Leuk dat we dit nu vieren met elkaar”, zegt Van Sluis. “Een stuk waardering voor de initiatiefnemers die de kijkers langs de Hollandsche IJssel bedacht hebben. Capellenaren uit de omgeving hebben met een stedenbouwkundige en de architect een plan geschreven en daarna het idee gerealiseerd met medewerking van de gemeente.” Door de periscopen van max. 10 meter hoogte heeft de waarnemer vanaf een laag standpunt een geweldig driedimensionaal zicht op de omgeving van de Hollandsche IJssel. “Vergelijk het met een periscoop in een onderzeeboot”, zegt Bram Hurkens van Ateliereen Architecten uit Eindhoven die de kijkers heeft ontworpen. “Silhouetten in de blauwe periscopen om een nautisch effect te krijgen, vertellen een verhaal over de historie van deze unieke plek aan de Hollandsche IJssel waarbij je het verschil tussen toen en nu prachtig kunt zien”.

Ook de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel heeft hieraan een bijdrage geleverd met haar grote kennis van de omgeving en historie. De architect ging voordat de periscopen werden gebouwd uitgebreid in gesprek met de stedenbouwkundige van de gemeente en de bewoners. “Een inspirerend proces dat tot een prachtig ontwerp heeft geleid. Eenvoudige herkenningspunten, als een monument in een park aan de IJssel. Zonder licht, zonder opsmuk waar kinderen en volwassenen wanneer ze wandelen langs de Hollandsche IJssel urenlang door kunnen turen.”

De zes periscopen aan de Hollandsche IJssel in het Vuykpark in Capelle zijn voor iedereen gratis te gebruiken.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 16 december 2018